Programma:
Voorlopig geen geplande wedstrijden
mijn gegevens

Biografie

Algemeen

Naam: Wout van Aert
Geboortedatum: 1994-09-15
Woonplaats: Herentals

Medisch

Lengte: 1m89
Gewicht: 78 kg

Sportief

Categorie: Prof
Club: Cibel-Cebon Offroad Team

Overige

Beroepsactiviteit: Profrenner

Levensverhaal

Het was in de late zomer van 1994 dat mama Ivonne kleine Wout op de wereld zette. Voor Ivonne en papa Henk een tweede godsgeschenk, want Wout heeft met Liese een drie jaar oudere zus. En het sporten zat er al vroeg in. Al bleek zijn eerste keuze geen schot in de roos: zijn voetbalcarrière bij KFC Lille duurde welgeteld twee trainingen. Dat hij te weinig in het spel betrokken werd, vond hij. Niets voor Wout, zo bleek.

Wielrennen vs atletiek

Gelukkig had hij ter gelegenheid van zijn eerste communie een mountainbike cadeau gekregen. En toen een schoolkameraad Wout meepakte naar een wedstrijdje in Nederland, was hij meteen verkocht. Dat hij er tweede werd? Leuk meegenomen, maar het was vooral plezant. Sindsdien is Wout van Aert niet meer gestopt met fietsen, al combineerde hij zijn favoriete sport jarenlang met atletiek. Zowel veldlopen als op de piste. Van de opleiding die hij toen bij AC Lille kreeg, draagt Wout vandaag nog steeds de vruchten. Op de lange looppassages met de fiets op de rug doet hij de tegenstand steevast naar adem happen. 
Maar de combinatie atletiek versus wielrennen bleef niet haalbaar. Op zijn dertiende koos Wout resoluut voor de fiets. Of liever gezegd, voor de crossfiets. Winnen deed hij genoeg, maar toen zijn leeftijdsgenoten plots een stuk sneller bleken te groeien dan Wout zelf, kreeg hij het iets moeilijker. De broers Sweeck en Mathieu van der Poel waren meermaals de betere van Wout. Gelukkig beschikte hij toen al over de vinnigheid, het doorzettingsvermogen en het talent om dat verschil te compenseren. Als tweedejaarsnieuweling kende Wout echter een absoluut dieptepunt, toen hij maandenlang aan de kant moest blijven met klierkoorts. 

Stroomversnelling

Dat het allemaal goed gekomen is, weet ondertussen elke wielerfan. Nadat hij als junior al BK- en WK-zilver pakte, brak hij als belofte helemaal door. In Hoogerheide pakte hij de wereldtitel bij de beloften, door er Mathieu van der Poel voor eigen volk te verslaan. Plots kwam zijn loopbaan in een enorme stroomversnelling terecht. Na DCM en het Young Telenet-Fideateam volgde begin 2014 een transfer naar Vastgoedservice-Golden Palace, ondertussen Crelan-Vastgoedservice.

Wout zou al snel hét uithangbord van het Kempense team worden en maakte begin 2015 de overstap naar de profs. Dat resulteerde meteen in BK-brons en WK-zilver, al kon dat laatste eremetaal in Tabor zonder tegenslag zomaar goud geweest zijn. In datzelfde seizoen 2014-2015 behaalde hij ook zijn eerste grote zege (Koppenbergcross) en schreef hij de Bpost Bank Trofee op zijn naam. Vorige winter trok Wout -toen nog altijd maar 21- de lijn gewoon door, wat resulteerde in… de zogenaamde 'Grand Slam’. Eindwinst in de drie klassementen (Wereldbeker, Bpost Bank Trofee en Superprestige) en gouden medailles op het BK (in eigen Lille) én WK (Zolder).

Bevestiging

De voorbije winters bleef de bevestiging volgen.  In het seizoen 2016-2017 (tot 31 december voor Crelan-Vastgoedservice, vanaf 1 januari 2017 bij zijn nieuwe team Crelan-Charles) werd Wout opnieuw Belgisch- en wereldkampioen, behaalde hij zijn tweede opeenvolgende eindzege in de Wereldbeker en zijn derde op een rij in de DVV Trofee. In 2017-2018 pakte hij respectievelijk zijn derde opeenvolgnede Belgische- en wereldtitel

Ook in zijn allereerste voorjaar op de weg (2018) liet Wout zich opmerken. In zowat alle voorjaarsklassiekers waarin hij van start ging, speelde hij een rol van betekenis. Zijn meest opgemerkte resultaat was een derde plaats in de Strade Bianche, maar ook in de Ronde van Vlaanderen haalde hij de top tien.

Van het Sniperteam via Cibel-Cebon naar Jumbo-Visma

Begin oktober 2018 verliet Wout het Sniperteam. De rest van de winter kwam hij uit voor het Cibel-Cebon Offroadteam, een eenmansploeg. Het werd uiteindelijk een moeilijke winter, waarin hij het moest stellen met vier overwinningen, waaronder de wereldbekermanche in het Franse Pontchâteau. Zowel op het BK in Kruibeke als het WK in het Deense Bogense behaalde Wout zilver. 

Vanaf 1 maart 2019 maakt Wout deel uit het WorldTourteam Jumbo-Visma. Een dag later gaat hij van start in de Omloop Het Nieuwsblad, het begin van zijn tweede voorjaar op de weg.

Met Sarah en... Lio

Dat allemaal met Sarah als echtgenote aan zijn zijde. De twee -die sinds 2012 een koppel vormen- hebben al een poos hun eigen stek in Herentals, amper een boogscheut verwijderd van het ouderlijke huis in Lille. En daar vond al gezinsuitbreiding plaats. De wel zeer aaibare Jack Russel Lio regeert mee, ten huize Van Aert-De Bie. In de zomer van 2018 werden Sarah en Wout overigens officieel 'man en vrouw'...

Fantastische bedrijven

Sponsors