Programma:
Voorlopig geen geplande wedstrijden
Wout doet gooi naar eindwinst na zege in Pontchâteau

'WB-leidersplaats is meer dan een troostprijs'

  Geplaatst op 21 januari 2019

Het was van Namen vorige winter geleden dat Wout nog eens een klassementscross naar zijn hand zette. Los van BK en WK uiteraard. Maar gisteren was het nog een keer prijs. En hoe? De wedstrijd in Pontchâteau was er een om vingers en duimen af te likken. De wereldkampioen wordt meteen ook leider in het klassement van de Wereldbeker.

De voorlaatste manche van de Wereldbeker was beklijvend van start tot finish. Het snelle parcours leende zich vooral niet tot eenmansacties, waardoor de wedstrijd een tijdlang gesloten bleef. Tot Lars van der Haar een schuiver maakte op een van de twee trappenpartijen en zo ongewild de boel ophield en vier renners zich konden afzonderen: Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, Jens Adams en Wout van Aert.

Finale met zes
Alleen Laurens Sweeck en Lars van der Haar maakten nog de aansluiting, waarna ze met zijn zessen de finale zouden kleuren. En daarin viel amper afscheiding. Sweeck en Adams probeerden wel eens, maar vooral Wout liet niet begaan. "In functie van het eindklassement in de Wereldbeker was het uiteraard mijn bedoeling om zelf te proberen winnen. Dus controleerde ik zoveel mogelijk."

In de voorlaatste ronde was Toon Aerts de rebel van dienst. De nieuwe Belgische kampioen verteerde iets vlotter de balkenpassage dan Wout en trok hard van leer met als doel een onoverbrugbare kloof te slaan. Maar Wout voelde zich best goed, perste er op de hellende strook richting de aankomstzone alles uit en kwam weer op het wiel van Aerts. Ook de vier anderen kwamen opnieuw aansluiten.

Spurt met drie
Ook in de slotronde werden geen verschillen meer gemaakt tussen Van Aert, Aerts en Vanthourenhout - de drie beste voorin -, waarna een sprintje zou beslissen over winst. Wout begon de spurt op kop en hield vrij makkelijk stand. Goed voor een vierde seizoenzege en meteen ook de mooiste deze winter. 

"Natuurlijk ben ik immens blij met deze overwinning", vertelde Wout na een vreugdekreet die ze wellicht een kilometer verderop hadden gehoord. "Oké, een wereldbekerwedstijd is niet te vergelijken met een BK of WK, maar ik had van dit regelmatigheidscriterium wel een doel gemaakt dit jaar. Dat ik nu ook de leiderstrui overneem van Toon, doet me veel plezier. Ik hoop volgende zondag in Hoogerheide die trui met succes te verdedigen. Eindwinst in de Wereldbeker zou toch meer dan een troostprijs zijn." En ongetwijfeld een boost richting het WK in Bogense... 

Foto: ©Cyclephotos

Fantastische bedrijven

Sponsors