Programma:
23-03-2019 Milaan - Sanremo
29-03-2019 E3 BinckBank Classic
31-03-2019 Gent-Wevelgem
07-04-2019 Ronde van Vlaanderen
14-04-2019 Parijs-Roubaix
21-04-2019 Amstel Gold Race
'Een van mijn allerbeste prestaties ooit'

WORLD CHAMPION, CHAPTER III

  Geplaatst op 05 februari 2018

Wout van Aert is in Valkenburg voor de derde keer op rij wereldkampioen bij de profs geworden. Na een lange solo verlengde Wout zijn titel met een ruime voorsprong op Michael Vanthourenhout en Mathieu van der Poel. In totaal is het zijn vierde regenboogtrui in amper vijf jaar. 

Mathieu van der Poel was topfavoriet. Logisch na een winter waarin de Nederlander er met kop en schouders bovenuit stak. Maar Wout had gefocust toegeleefd naar het WK, de enige wedstrijd die er dit seizoen nog toe deed. Het vertrouwen in de aanloop ervan was groot. "Waarom ik opnieuw wereldkampioen kan worden? Omdat ik net op tijd in topvorm ben, omdat het parcours op de Cauberg me op het lijf geschreven is en omdat ik zonder druk start. Ik heb namelijk al twee prof-WK's gewonnen...", klonk het op de persbabbel twee dagen voor het WK.

Wout startte voortvarend, in het wiel van ploegmaat Tim Merlier. Van der Poel, gestart rond plek zeven, rukte echter vlug op en snelde door naar de kop van de koers, waar hij de verzamelde concurrentie meteen onder druk zette.

"Zoeken naar juiste ritme"

Maar toen hij na een eerste prik omkeek, zag hij dat Wout van Aert geen kik gaf. Integendeel, tijdens een van de vele looppassage nam hij zelf het commando over en zette op zijn beurt druk op Mathieu. "Plots had ik een gaatje van vijf seconden. Blijkbaar had Mathieu een foutje gemaakt, maar dat had ik niet eens door. Eigenlijk was het doel op dat moment in de wedstrijd nog om die eerste rondes vlot te overleven. Maar toen ik dat kloofje had, was het snel zoeken naar een ritme dat ik een uur lang zou kunnen aanhouden..."

En dat vond Wout vlotjes. Terwijl Van der Poel en co heel snel tijd verloren. "Hij was duidelijk niet in zijn normale doen", concludeerde Wout na afloop. "Hij duelleerde uiteindelijk met Michael Vanthourenhout en Toon Aerts voor plaatsen twee en drie, dat zegt wel iets. Blijkbaar had hij een moeilijke dag had, terwijl ik net een hele goede dag had."

Uiteindelijk haalde Wout het met een voorsprong van meer dan twee minuten op Michael Vanthourenhout. Zijn derde opeenvolgende wereldtitel. "Ik had er vooraf vertrouwen in. Maar dat ik zo sterk zou zijn en met zoveel voorsprong zou winnen, is uiteraard ook voor mij een verrassing. 

"Mathieu is man van het seizoen"

Wout bleef na afloop zeer sereen richting Mathieu van der Poel. "Het zou belachelijk zijn om nu te verkondigen dat dit de hele winter op zijn kop zet. Mathieu is en blijft de man van het seizoen 2017-2018. Daar zal deze regenboogtrui niets aan veranderen. Een winter duurt zes maanden. Het WK is een koers van één uur. Een uur waarnaar ik hard heb toegewerkt en dat is gelukt."

Wout stond er nog op om Belgian Cycling, bondscoach Sven Vanthourenhout en zijn gelegenheidsploegmaats te bedanken voor het vertrouwen. "Ik heb me de dagen in de aanloop naar het BK enorm gesteund gevoeld en dat heeft ongetwijfeld geholpen."

Momenteel vertoeft Wout samen met Sarah in het Spaanse Malaga voor een korte break van vijf dagen. Zaterdag volgt de thuismatch in Lille, zondag sluit hij zijn veldritseizoen af in Hoogstraten. "Daarna gaat de focus helemaal naar het Vlaamse voorjaar. Later deze week maak ik alvast mijn programma bekend.

Foto's: ©Kramon.be

Fantastische bedrijven

Sponsors